joi, 2 august 2007

2 august 2007

Peter O'Toole, celebru actor american , nascut pe 2 august 1932 in Irlanda , isi sarbatorese azi ziua de nastere.

La 75 de ani, dupa o viata de excese, actorul spune ca nu regreta „nici o picatura”. Crescut intr-o Anglie ravasita de razboi, Peter O’Toole a visat, inca din tinerete, sa devina actor, dar pentru a-si procura bani pentru studii s-a angajat, cu ajutorul tenebroasei „Murphia”, Mafia irlandeza, la un ziar, ca reporter. Desi avea talent si un fler remarcabil in a gasi subiecte, meseria nu i-a placut.

„Nu voiam sa scriu, voiam sa se scrie despre mine”. L-a invatat din scoarta in scoarta pe Shakespeare si a tocit multi ani podelele teatrelor de provincie pana sa devina cunoscut. Afirmarea internationala i-a adus-o insa cinematograful. Si drept este ca un chip al sau nu putea trece neobservat. In tinerete, avea cei mai frumosi ochi albastri si actorul Noel Coward chiar ii spunea, la premiera filmului „Lawrence of Arabia”: „Daca ai fi fost nitel mai dragut, cred ca filmul ar fi trebuit sa se numeasca Florence of Arabia”.

Pana si carcotasii recunosc insa ca nu frumusetea fizica l-a facut sa devina ceea ce este, cum nu i-a facut nici pe Alain Delon ori Brad Pitt, ci talentul „cu carul” cu care muza Thalia l-a harazit... Ghinionist ca orice irlandez ce se respecta, Peter O’Toole a ratat insa toate Oscarurile pentru care a fost nominalizat, desi toata lumea recunoaste ca filmele respective sunt de referinta (precum „Becket”, „Clasa conducatoare”, Adio, domnule Chips”, „Anul meu favorit”, „Leul in iarna”, „Cascadorul”, mentionatul „Lawrence”, dar si comedia „Cum sa furi un milion?)”.

„Sunt inca in joc, n-am murit ca sa ma premiati onorific”, le spunea, mai in gluma, mai in serios, O’Toole celor care, acum patru ani, il propusesera pentru un premiu al Academiei, acordat pentru intreaga activitate.


Niciun comentariu: